Nové vedení ministerstva vnitra v čele s Janem Kubicem a policejní prezident Petr Lessy připravují plán na zrušení systému vojenských hodností v policejním sboru. Uvedl to server Aktuálně.cz.

"Je pravda, že s ministerstvem vnitra na toto téma diskutujeme. Můj názor je, že by vojenské hodnosti být nemusely," cituje web policejního prezidenta a stejný názor má podle serveru i ministr vnitra.

Do budoucna by tedy v policii sloužili asistenti, inspektoři, komisaři či radové, zatímco strážmistři, poručíci, majoři, plukovníci či generálové by zůstali už jenom v armádě. Například Lessy by přišel o hodnost plukovníka.

Konec vojenských hodností by přitom neměl žádný vliv na platy ani jiné odměny jednotlivých policistů. Jde prý spíš o snahu "zcivilnit" policii a sjednotit její fungování se zahraničními policejními sbory, kde generálové v policii až na výjimky neexistují. Zrušení vojenských hodností by se zřejmě netýkalo jen policie, ale třeba také celníků, hasičů a vězeňské služby.

 

 

Nynějším záměrům špiček ministerstva vnitra a policie se podle serveru nijak nebrání ani opozice. Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc řekl, že takový krok má svoji logiku. "Sice jsem nedospěl do stavu, abych rovnou řekl: 'Zrušme je', ale na druhou stranu je třeba říci, že tento stav, kdy máte třeba třicetileté plukovníky a nezohledňuje se zkušenost a služební věk, není šťastný," cituje web Tejce.

Konec vojenských hodností by přinesl i nové výdaje na označení na uniformách. Kolik peněz by to rozpočet stálo, zatím resort nevyčíslil, dodává Aktuálně.cz.