Předražené jízdy taxikářů se mohou stát minulostí. Společnost Et netera dokončila s podporou společnosti Nokia vývoj aplikace pro chytré mobilní telefony, která zákazníkům umožní jednoduše zkontrolovat, zda je cena za jízdu správná.

Program, který firma zatím nabízí zdarma v angličtině a češtině, dokáže propočítat, zda účtovaná cena podle taxametru odpovídá platné sazbě a počtu ujetých kilometrů.

Aplikace TAXIcheck je volně ke stažení pro chytré telefony Nokia se systémem Symbian a na Android Market také pro telefony se systémem Android. „Aplikaci vyvíjíme pro co nejširší okruh uživatelů. A právě v počtu lidí, kteří si denně zapínají svůj chytrý telefon, Symbian a Android ostatní operační systémy zatím převyšuje,“ řekl Pavel Pola, technický ředitel společnosti Et netera.

 

 

Novou službu lze využít nejen v Praze, ale po celé České republice i v zahraničí. Aplikace TAXIcheck navíc nepotřebuje internetové nebo datové připojení, a funguje dokonce i bez SIM karty. Po skončení jízdy je možné si historii cesty uložit a později se k ní vrátit. Cestující tak může zkontrolovat, zda taxikář nenajezdil zbytečné kilometry.

„Zejména naše hlavní město je bohužel mezi zahraničními turisty a návštěvníky nechvalně známé svojí úrovní taxislužeb. Jsme přesvědčeni, že aplikace TAXIcheck by mohla pomoci tuto negativní image Prahy mezi ostatními světovými metropolemi zlepšit,“ dodává Pavel Pola.

Novou aplikaci do mobilu nabídla společnost i Praze, která původně s jejím využitím počítala. Nyní už o ni zájem nemá.